Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) bródy sándor utca (1) Bródy Sándor utca (1) budapest (18) Budapest (4) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) Főváros (1) főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) Móricz Zsigmond (1) móricz zsigmond (1) MTK (1) műemlék (1) Műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) védettség (2) Védettség (1) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

Védettséget kapott öt józsefvárosi épület – megnéztük őket! (1. rész)

2012.03.22. 12:34 kkkitti

Ez év elején derült ki, hogy Józsefvárosban újabb öt épület került be abba az egyre csak bővülő kalapba, ahova a védett értékek tartoznak. Szürke hétköznapjainkban hajlamosak vagyunk elsuhanni a város rejtett kincsei között. Csak előre tekintünk, olykor pedig megérné felfelé nézni, az épületeket figyelni! Hogy mindehhez kedvet csináljak, a következő két blogbejegyzésben jöjjön ennek az öt épületnek a bemutatása - ma kettőé, hétfőn a maradék háromé.

Baross utca 43.

barossu43_3_1.jpg

Szirénázó mentőautók, pocakos kismamák, klinikák, zötyögő trolibusz. Ez jut ma az eszünkbe erről a környékről. Jogosan. Elsuhanunk a kapuk alatt és nem is sejtjük, kik és mik kacsingatnak ránk menet közben. A bérház eredeti terveit ugyan nem láttam, de vizsgálódni nem lehetetlen. Az épület kissé beugró kapualjában a házőrzők ezúttal – a megszokottól eltérően – nem oroszlánok, hanem baglyok! Ők mindenkor a tudás, a bölcsesség szimbólumai – ezért látjuk őket viszont számos iskolaépületen. A kapura azonban éberségük miatt kerülhettek – hiszen ki más vigyázná jobban egy ház nyugalmát, mint az éjszakai baglyok? S hogy kik ülnek még velük a kapun? A szecesszió egyik kedvelt díszítőmotívuma a páva – stilizált rajzuk található a házszám alatti mezőben. Népművészetünkben a páva az örök szerelem jelképe, sok szép erdélyi faragott kapun találkozunk vele. A keresztény szimbolikában pedig az örökkévalóságot, a teljeséget jelenti. Itt talán mindkettőt – vagy éppen egyiket sem…. A pávák alatt pedig a bűvös hármas címerpajzs: az építészet, festészet és szobrászat hármasát jelképezi. Az épületet egyébként 1909-ben építették. Az a Fodor Gyula volt a tervek elkészítője, akinek – többek között – az Ernst múzeum épületét is köszönhetjük. A Baross utca 43-as számú négyemeletes bérházat Molnár Sándor megbízásából tervezte az építész, különlegessége a kapun túl a negyedik emelet feletti műteremlakás, melynek ablakából egész biztosan nagyszerű kilátás nyílik...


Brody1.jpg

 

Bródy Sándor u. 30/b.

Milyen házat tervez magának egy építész? Ilyet!?

1898-ban épült a Schomann Antal építőmester által tervezett bérház a Bródy Sándor utca 30/b alatt. Az építtető neve mellett szintén az áll: Schomann Antal és neje Steiger Róza. Tervezte, tulajdonolta, de nem lakta. Bérház lévén a lakásokat – szám szerint huszonnégyet – kiadta, ő maga pedig a Kossuth Lajos utcában élt. Arról azonban gondoskodott, hogy mindenkinek tudtára adja, a ház az övé, még ha nem is lakja. Be sem kell mennünk, elég csak a kapuig tekintenünk, rögvest megleljük az első szándékosan odacsempészett róluk árulkodó jelet. A kovácsoltvas kapu diszkréten rejti magában az SA és SR monogramokat.

Brody2.jpg

S ha elővesszük az eredeti tervrajzokat, két – igaz, csak aprócska – különbséget is fel lehet fedezni a terven szereplő és ma is látható ház homlokzata között! A terveken nem szerepel a legfelső szint ablakdíszítéseinek ilyenfajta alapos kidolgozása – lehet, hogy időközben több pénze lett az építtetőnek vagy az ízlése változott… Másodsorban pedig a terveken elmaradnak az oroszlánfejek és az oroszlánfejek alatt található díszítések is. Schomann bérházát végül számos oroszlán őrzi, s bár a négyemeletes neoreneszánsz ház kívülről nem különösebben díszes, mégis a védett épületek sorába került, hiszen az épület valódi különlegessége a gyönyörű terazzo burkolat, mely különböző mintájú az egyes lépcsőházakban, az előtérben és a folyosókon. Ha tehetik, kukkantsanak be!

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr614332762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2012.03.22. 13:12:02

"jöjjön itt a teljesség igénye nélkül ennek az öt épületnek a bemutatása"
Kövezzetek meg, de nekem ez akkor is csak két épület, nem öt.

m.s.e. 2012.03.22. 13:18:14

Nem kövezünk :))
A folytatás hétfőn...
Erre próbált utalni ez a mondat az elején: "Hogy mindehhez kedvet csináljak, a következő két bejegyzésben jöjjön itt a teljesség igénye nélkül ennek az öt épületnek a bemutatása."

Kétségtelenül elég béna mondat, javítjuk! :)
Köszi!

Onlooker 2012.03.23. 12:42:18

Esetleg a házakról is képek,és nem csak a kapukról? :D
süti beállítások módosítása