Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) bródy sándor utca (1) Bródy Sándor utca (1) budapest (18) Budapest (4) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) főváros (1) Főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) móricz zsigmond (1) Móricz Zsigmond (1) MTK (1) Műemlék (1) műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) Védettség (1) védettség (2) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

Betépett mitológiai alakok egy Andrássy úti villában

2012.06.27. 08:06 Elvi szél

Rezedának úgy hozta sora, hogy az Orosz Kulturális Központba ment.

Az épület kilóg az Andrássy úti villák közül annyiban, hogy míg a villanegyed egységes ingatlanfejlesztése idején a telkeket olyan feltételekkel értékesítették, hogy azokat 1885-ig kötelező volt beépíteni, Schön Rudolf erre ez évben még csak megtervezte a tulajdonképpeni nyaralót, a Schweiger-házat. Ma azonban nem ezt láthatjuk, mert az egyemeletes villát 1904-re lebontják, és egy luxusbérház megvalósítása indul meg Benes Imre tervezésében, Schwab Gyula megbízásából.

1914-re el is készül a ház, ahol egykor Grünwald Vilmos is lakást bérelt, aki jó kapcsolatban állt Rippl-Rónai Józseffel is. Utóbbi le is rajzolta Grünwaldot és feleségét, a dúsgazdag építési vállalkozó pedig azt szerette volna, ha a festő az emeleti ebédlőbe pannót készít, de a terv a megrendelő halála miatt nem valósult meg. Ez az épület ma az Orosz Kulturális Központ.

 

Rezeda felment az első emeletre, ahol egészen szétbogozhatatlanul kuszálódott egybe a szocialista Magyarország és a 20. század eleji luxus. Az orvosi rendelőkre emlékeztető fehér, üveges kétszárnyú ajtón belépve (egyébként az épületben lift is van, a régi liftaknához szintén egész érdekesen, szervesen beleapplikálva, de mégis éles stílustörésben kapcsolódik a modern liftajtó) egy fekete terembe lépett, aminek falait mintha gránit borította volna, a helyiség kétharmadánál oszlopokkal leválasztva az utolsó harmadot illetve egy nagy fekete kandalló is állt a bal oldalon  az egész mintha egy luxusravatalozó és egy komor vallás templomának a keresztezése lenne.

A fal feketesége nagyjából Rezeda szemmagasságáig tartott, utána megszűnt a gránit-lambéria, s körben arasznyi szélesen mitológiai jeleneteket formázó szalag futott a gránitsáv tetejétől pár centiméterrel lejjebb.

Rezedát pedig végképp átjárta a borzongás, mert a teremben szinte tapintható szakrális-spirituális atmoszférát  melyet csak fokozott a helyiség másik végében az ablakokat fedő 70-as évekbeli redős függönyrendszer, és az előttük álló 80-as évekbeli két alumínium irodai asztal – fülledt pszichedelikus-bizarr hangulattal itatták át a jelenetek. Az amúgy elég semmitmondó beállítások (melyek mintha kőberakásosak lennének, bár Rezeda az ilyesmikhez nem ért, de tény, mindennek kőszerű tapintása volt), szóval a jeleneteken a kis puttók, angyalkák, sárkányok, mitológiai alakok egészen egyedi és meghökkentő arckifejezést vágnak  vajon Grünwaldék rendelték őket?

oroszkultur_1.jpgA társát letipró kis angyalka a vadkapitalizmus "az erősebb marad életben" filozófiáját testesíti meg, arcán a túlélésért folytatott harc minden feszültsége...

oroszkultur2.jpg

A delfineket(?) pórázon vezető, egyben az egyértelműség kedvéért kezében ostort is tartó, avagy szimplán horgászó kis angyal arcán a "Józsi, van még abból a kis kukoricás csaliból a fenekezőre?" kifejezéssel szól ki a kompozíción kívüli alakhoz.

oroszkultur3.jpg

Á, kiderül, az előbbi angyalka a kocsiverseny másik résztvevője, sárga szalagos kollégája láthatóan a küzdelembe teljesen belefeledkezve űzi-hajtja a kis zöld csukákat a spenótszerű lében történő minél gyorsabb előrehaladás érdekében. 

oroszkultur4.jpg

Hínnye, azt a hét meg a nyolcát, halljuk, ahogy a versenyző, de inkább csak afféle szerelő a boxutcából konstatálja az egyik kocsihúzó halacska elhalálozását, avagy legalábbis súlyos problémáit. 

oroszkultur5.jpg

A kompozíció csúcspontján a szatír dühvel vegyes kárörömmel emel ki egy kígyót a spenótléből, hogy aztán vagy rövid úton végezzen vele, vagy mikrofonként használja Bon Jovi Dead or Alive című rockslágerének előadásához. A kifejezetten metálzenés frizurával rendelkező férfi mögött könyöklő barátnője nem is igyekszik visszafojtani az arcára kiülő rajongást, miközben hajának erotikus simogatásával próbálja felhívni magára a figyelmet, ha már némileg megereszkedett bőre és nem túl feszes idomai erre a célra nem tűnnek alkalmas fegyvernek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr144612714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása