Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) Bródy Sándor utca (1) bródy sándor utca (1) Budapest (4) budapest (18) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) főváros (1) Főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) móricz zsigmond (1) Móricz Zsigmond (1) MTK (1) Műemlék (1) műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) Védettség (1) védettség (2) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

Valaha volt állomások 2. – Lóvasút, vaddisznó és regény a Zugligetben

2012.02.16. 12:05 Elvi szél

Rezeda Kázmér sokat barangolt Budán, és sokszor látogatott ki a Zugligetbe is. Hol fiákerrel, hol gyalog, majd később lóvasúttal, majd villamossal. 1868. június 30-án Rezeda ott tolakodott a lóvasút kocsiján, mert a nyitó napon mindenképpen ott akart lenni, így egy sváb tejkereskedő és egy újlipótvárosi tanítónő között szorongott, miközben abált szalonna, zsenge hagyma és retek illata rekedt a lóvasút remegéseitől rogyadozó lábak közé.

Aznap 1496 pesti és budai zötyögött el a Lánchíd kőoroszlánjaitól az Országúton (ma ez a szurdokszerű Margit-körút) és a Retek, majd Budakeszi úton át (ma mindkettő Szilágyi Erzsébet fasor a villamos betonmeredélyével) egészen a Budagyöngyéig, majd onnan a Zugligetig. Ez idő alatt Rezeda nem mulasztotta el térdét a tanítónő térdének döccenteni, majd utána sűrű bocsánatkérések közepette csevegésbe bonyolódni.

Ám mindketten elhallgattak, amikor a lóvasút végállomásának pavilonjánál a kifulladt lovak zihálva megálltak. „Tudja – szólalt meg Rezeda -, Auwinkel, amit régen Sauwinkelnek hívtak, hemzsegett egykoron a vaddisznóktól. Istenem, egy jó vaddisznópörkölt most is jólesne langyosan, kenyérrel, lábasból! Szóval a Ligetzug Disznózug lett, aminek egy része 1847-ben kapta a Zugliget nevet. Ha kegyed valamikor az ártányokra gondol, ne én, hanem ez a pavilon jusson eszébe.”

A kisasszony kesztyűjével pofon legyintette, és eltűnt valamelyik kisvendéglőben.

 szellkalman.jpg(Forrás: fortepan.hu)

Rezedának ez is eszébe jutott, amikor a régi épület mellett, mely a Zugligeti út 64-es szám alatt áll, elment. Ablakai betörvék, mindenhol gaz, szemét. Rezeda sóhajtott, úti célja nem is itt volt, hanem feljebb, a későbbi villamosvégállomáson. A villamos 1896. szeptember 15-én indult el csilingelős útjára, de ekkor még a lenti állomásig ment a Lánchídtól, csakúgy, mint a lóvasút. Rezeda bajszát megborzolta az ablakokon befújó szél. Nyáron akár 5-10 percenként biccentettek egymásnak a sárga kocsik. 1900. június 4-én történt, hogy egy villamos elszabadult („Megfutamodott a zugligeti villanyos! Négy halott, temérdek sebesült!” rikoltozták az esti lapokat áruló rikkancsok), amely borzalmas eset után, mely a mai napig a legsúlyosabb villamosbalesete Budapestnek, kimondatott, kevésbé meredek helyen kell megérkezniük az utasoknak. Az elszabadult jármű a Zalai útig robogott fékeveszetten, s okozott vérfürdőt.

libego.jpg(Forrás: fortepan.hu)

Az új végállomás a Csiga utcánál épült fel, a Fácán étteremnél, és úgy bújt meg az erőd fái közt, mint egy borneói párduc a dzsungel rengetegében. Az első világháború idején az addig töretlenül burjánzó közlekedés komoly érvágást kapott – Rezeda már nem tudott a Lánchídtól gondolataiba merülve kizötyögni a Zugligetbe, hanem a kissé vidékies Széll Kálmán téren kellett felszállnia a 81-es villamosra, amely aztán a már megszokott úton vitte ki vaddisznópörköltjei és fácánsültjei körébe. De ez a rendszer 1977-ig megmaradt. Akkor viszont a fővárosi vezetés egy régi, 50-es évekbeli elgondolás alapján úgy gondolta, az elavult villamosokat minél több helyen fel kell váltsák a trolibuszok – Rezeda elborult arccal olvasta az elképzelést, mintha egy teltkarcsú trafikosnő helyett hirtelen egy szakszervezeti bizalmi karjai közé lökték volna. A villamost akkor már egyébként 58-asnak hívták, mivel a Sztálin 70. születésnapjára kapott trolibuszok 70-es számozása miatt más 70 feletti számú viszonylatok új számokat kaptak. De a terv csak odáig valósult meg, hogy az 58-as villamos megszűnt – se trafikosnő, se szakszervezetis.

zugliget_villamos.jpg(Forrás: fortepan.hu)

Ma Rezeda busszal jár a végállomásig, mintha régi szerelmét látogatná meg. Elhaladt az 1970-ben épült Libegő állomásház mellett, mely oly ijedten kuporog az amerikai nagykövet rezidenciája és a Csiga utca között, mint egy szakmunkásképzőből hazafelé tartó, de eltévedt fiú az Operaházban. A Libegő dróton lógó, csontvázra emlékeztető ülései összefagyva várják a tavaszt, és kissé ijedten nézik az állomásépülethez vezető szurdok előtt álló két cerberusi 58-as villamost. Ma a Niche Camping székel az épületben, illetve egy kisvendéglő. Előtte a villamosok vágányain jégpálya áll – Rezeda el szokta nézegetni a tejfehér jeget, mintha várná, hogy kibukkanjanak azok atipegő lábnyomok,melyek egykor hozzá vezettek a vadonból – s tulajdonosuk, az újlipótvárosi tanítónő egy tányér vaddisznópörkölttel a kezében hátulról tarkón paskolja. 

58as.png

(Forrás: hegyvidekiujsag.eu)

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr784118794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása