Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) bródy sándor utca (1) Bródy Sándor utca (1) Budapest (4) budapest (18) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) Főváros (1) főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) móricz zsigmond (1) Móricz Zsigmond (1) MTK (1) Műemlék (1) műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) védettség (2) Védettség (1) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

Tavaszi nagymosás – avagy a mosógép dicsérete

2012.04.17. 08:56 m.s.e.

A tavasz hagyományosan a külső-belső megújulás időszaka. Így volt ez régen is. Nagytakarítás, meszelés, függönymosás, a bútorok áttologatása, a kert rendbeszedése is ekkor zajlott a legtöbb helyen. Mai képkutatónkban egy tavaszi nagymosás napján toppanunk be a lencsevégre kapott, nem túl módos háziakhoz, valamikor 1912-1913 táján….

A család a ház udvarán büszkén áll a fárasztó munka eszközei mellett, melyek közül néhányat már alig ismerünk fel. Hiába, a mosógép csodás dolog!

 (A kép forrása: Fortepan.hu)

NAGYMOSÁS - KISMOSÁS:

Egy háztartás összegyűlt szennyes ruháit a cseléd (vagy ha nem volt, hát a család nőtagjai) nagyjából hetente kimosták. Erre azért is volt szükség, mert a hajdani gardróbok sokkal kevesebb ruhaneműt rejtettek mint manapság. Ha valaki szegény volt, hát azért, ha pedig gazdagabb, akkor sem jutott feltétlenül minden napra új ruha, hiszen a kor női divatja drága és nagyszabású ruhák viselését követelte meg – sokszor egy-egy alapdarabot különböző kiegészítőkkel variálva hordtak a hölgyek. A heti alsónemű és felsőruházat mosása volt a kismosás. A nagymosásra ennél ritkábban került sor: volt, ahol havonta, de máshol akár még ritkábban álltak neki a függönyök, abroszok, ágyneműk kimosásának. A nagymosásra egy teljes napot (méginkább szinte kettőt) rá kellett szánni, ilyenkor nem jutott idő más házimunkára. A városi bérházakban erre az alkalomra előre le kellett foglalni a mosókonyhát, a szárítópadlást, s – ha valaki tehette – hívni a mosónőt.

MOSÓFAZÉK:

Képünk előterében a mosás talán legfontosabb kelléke a mosóüst vagy mosófazék látszik. A mosás reggelén begyújtottak az üst alatt, s forrásig hevítették a vizet, melyet a mosás során többször is pótoltak. Az üst hatalmas fülei mutatják, hogy bizony nem volt könnyű a fortyogó vízzel teli edényt emelgetni, s vigyázni kellett, nehogy leforrázza magát valaki. Ugyanebben a mosófazékban főzték ki az előzőleg kézzel már átmosott a fehér ruhákat is, az alsóruházatot, az ágyneműt, sőt még a konyharuhákat is – de ezt csak miután a többi, kényesebb anyaggal már végeztek. A kifőzéshez szappandarabokat dobtak a forró vízbe, majd a húszas-harmincas évektől kezdve megjelentek a különböző mosószerek, melyek lassan kiszorították a mosószappant. A nagy fazékban tehát forrt a víz, benne a ruhák, fölötte pedig ott állt a dolgos asszony, és egy hatalmas fakanállal kevergette az egészet.

MOSÓTEKNŐ:

A mosás talán legfárasztóbb része a dörzsölés, a kézi mosás volt. A nagymosás előtt napon érdemes volt az erősen szennyezett ruhaféléket (férfiruhák, gyerekruhák pl.) előre beszappanozni, azaz a mosóteknő szélére teregetve tetőtől talpig jól bedörzsölni, majd a fából készült teknő közepére púpozva egy éjszaka úgy hagyni. Aztán másnap jöhetett a vízben való dörzsölés, mosás, egyesével, minden egyes ruhánál. A kényes ruhaneműk tisztítása után aztán előkerülhetett a mosókefe is, amellyel a legkoszosabb részeket (pl.: férfi ing nyaka, kézelője), meg aztán a háztartási textileket jól megdörzsölték, de vigyázni kellett, nehogy tönkre tegye az anyagot a súrolás. Olyannyira kényes kérdés volt ez, hogy a legtöbb háziasszony csak akkor engedte a kefe használatát, ha ő maga is jelen volt a műveletnél. A mosóteknő egyébként a városi bérházakban a mosókonyhába be volt építve: a vezetékes csap alatt nagy méretű mosómedence helyettesítette a teknőt.

KÉZI FACSARÓGÉP:

A legörömtelibb, de mindenképpen a leglátványosabb pillanata volt a nagymosásnak a facsarás. Főleg, ha valakinek olyan korszerű és gyönyörű facsaróberendezése (azaz centrifugája) volt mint a képen látható családnak. A mosás, főzés és öblítés után – a fehér ruháknál ez utóbbi során kékítővel fehérítést is végeztek – jöhetett a víz kicsavarása a ruhákból. Amíg nem volt hozzá berendezés, a nagyobb anyagokat a két végénél fogva ketten csavarták-facsarták, aztán be a ruháskosárba, és mehetett a szárítókötélre. A gépi facsaró persze sokkal hatékonyabb és kevésbé fáradalmas volt: a berendezés első része mintegy centrifuga működött (a kar tekerésével forgott egy lyukacsos belső dob), a hátsó oldalon pedig a két henger között a gyűrődött, még kissé nedves ruhákból az utolsó csepp nedvességet is kiszedték, és persze egyúttal kicsit ránctalanították a ruhát.

A nagymosás utáni nap rendszerint kicsit könnyített volt – mindenki igyekezett sajgó tagjait pihentetni. Aztán pedig kezdődött minden elölről, a vasalással, s a többi házimunkával, egészen addig, míg a korszerű háztartási gépek (köztük a mosógép is) meg nem jelentek a háztartásokban.

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr274456147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása