Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) Bródy Sándor utca (1) bródy sándor utca (1) budapest (18) Budapest (4) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) főváros (1) Főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) móricz zsigmond (1) Móricz Zsigmond (1) MTK (1) műemlék (1) Műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) Védettség (1) védettség (2) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

ICOMOS-díj vagy Citrom-díj a Mátyás-templomnak?

2012.04.22. 16:26 m.s.e.

Idén áprilisban ünnepeljük az intézményesült hazai műemlékvédelem megszületésének 140. évfordulóját, április 18-a pedig 1984 óta a Műemlékvédelem Világnapja. Ezekhez a jeles dátumokhoz kapcsolódva pénteken a Parlamentben átadták az ICOMOS díjait a 2011-ben a legjobbnak és a legrosszabbnak ítélt műemléki helyreállításokért. 

Mi pedig egy merész, s persze abszolút költői kérdéssel ünneplünk: vajon annak idején kapott-e volna ICOMOS-díjat, avagy Citrom-díjat az első nagyszabású műemléki felújítás, a Mátyás-templom helyreállítása? 

Következzék néhány műemlékvédelmi alapfogalom...

Műemlékvédelem: A Franciaországból - többek között Victor Hugo kezdeményezésnek köszönhetően - induló, szervezetten az 1800-as évek eleje/közepe óta az épített örökség védelmét (feltárását, kutatását, megőrzését és helyreállítását) célul tűző munka, mely Magyarországon a 19. század derekán kezdett meghonosodni. Hivatalosan csak 1872 áprilisában indult meg az itthoni műemlékvédelem a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságának megalakulásával, melynek feladata a történelmi műemlékek felkutatása, osztályozása és lajtsromozása lett. A kezdeti időkben a tudományos munkatársak munkáját lelkes önkéntesek segítették, akik jelentős részt vállaltak az ország műemlékeinek összeírásában. Az ügy fontosságát észlelve az Országgyűlés 1881-ben törvényi szabályozást hozott a műemlékek védelmében, mely kiterjedt a műemlékvédelem kényes pontjaira is, mint a büntető intézkedések lehetőségei, a kisajátítások és jogi viták kérdései, de egyúttal kitért a munka szervezeti formájának megújítására is: létrejött a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium felügyelete alatt működő Műemlékek Országos Bizottsága, mely egészen az ötvenes évekig zavartalanul végezte munkáját, s mely tulajdonképpen a mai KÖH elődje.

Purizmus: A műemlékvédelem kialakulásának idején a legelterjedtebb - és azóta erősen bírált és felülírt - helyreállítási módszer, mely az egyes műemlékek stílustisztaságát tartotta a legfontosabb követendő szempontnak. Azaz csak az eredeti állapot visszaállítását tartotta elképzelhetőnek egy műemléki helyreállítás vonatkozásában, teljességgel "megfeledkezve" a későbbi korok nyomainak megőrzéséről. Ha a helyreállítás során az eredeti állapot elérése nehézségekbe ütközött (pl. nem volt hiteles leírás, rajz stb.), akkor az adott korról, stílusról ismert információk alapján alkotta újra a hiányzó részeket a helyreállító, ráadásul az eredeti, de töredékes vagy sérült részek teljes eltávolításával, pótlásával hozta létre a régi-új állapotot.


Mátyás-templom helyreállítása: Sajátos módszerrel operált Schulek Frigyes építész, a Mátyás-templom helyreállításakor, mely gyakorlatilag az ország első nagyszabású műemléki restaurálása volt. Miután Trefort Ágoston miniszter 1874-ben megbízta Schuleket, hogy a torony, valamint a templom helyreállítására "régi alakulásoknak megfelelőleg" tervet és költségvetést készítsen, az építész eltökélte, hogy a templomot úgy újítja majd fel, hogy azon láthatóvá váljon a dicső múlt. Ám Schulek némileg válogatós volt, így az idejében éppen leginkább barokk kinézetű templomról épp a barokk formákat tüntette el végleg, s - ahogyan az ma is látható - nagy fantáziával a meglévő románkori és gótikus jegyek mellé további elemeket toldott - szintén a romantikus gótika jegyében. Így lett neogótikus erkélykoszorúja a harangtoronynak vagy így kapcsolódik ma már királyi oratórium a szentélyhez. S mert a purizmus sem volt idegen Schulektől, a töredékes, sérült részeket teljességgel újakkal pótolta, így valójában csak nagyon kevés az eredeti kő a mai épületben. Egyúttal kiszabadította a templomot a környező épületek közül, azaz lebontatta a közvetlenül szomszédos házakat. A helyreállítás vagy inkább újjáépítés munkálatai egészen 1896-ig tartottak, s ahogy szinte mindenhol olvasható: ekkorra a templom ha nem is az eredeti állapotában, de ismét a régi fényében ragyogott.

ICOMOS-díj: Az UNESCO műemlékvédelmi világszervezete az ICOMOS, mely szakmai civil szervezetként 1965 óta javaslataival, ajánlásaival segíti az egyes országok műemlékvédelmének alakítását. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2006-ban alapított díja évente a három legjobban sikerült műemlékvédelmi helyreállítást jutalmazza.A díj célja, hogy "a példaszerű helyreállítások segítségével a társadalom, a szakma, társ civil szervezetek és a civil műemlék tulajdonosok számára megmutassa azokat a lehetőségeket amik a szakszerű, értékmentő műemlék helyreállítás során szellemi mintául szolgálhatnak". Budapesten a Király utca 9-es számú lakóház vagy az ELTE tömbjében a Gólyavár épülete kapta már meg a díjat - idén nincs budapesti nyertes. Az ICOMOS-díjjal egyidőben kiosztják a Citrom-díjat is, mely értelemszerűen a legkevésbé szakszerű, legrosszabbul sikerült, helyreállítások jutalma...

Vajon Schulek Mátyás-temploma melyik díjat vehette volna át? 

(a képek forrása: varoskepp.blog.hu, wikipedia.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr614466708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása