Pár Perc Budapest

Szerintünk Budapestnek sok titka van, amiket jó lenne megfejteni. Erre teszünk kísérletet, nem kis erőkkel:)!

Címkék

1. (1) 1963 (1) állomás (1) állomások (1) Április (1) artézi (1) árvíz (1) Arzte (1) autómobil (1) baár madas (1) bevezető (1) BKV (1) BKV-ELŐRE (1) blaha (1) bnv (1) Borsszem Jankó (1) bródy sándor utca (1) Bródy Sándor utca (1) budapest (18) Budapest (4) busz (2) citadella (1) citrom díj (1) csudapest (1) Czigler Győző (1) daróci út (1) duna (1) elegant (1) emlék (1) Erzsébet (1) Falfirka (1) félix vilmos (1) Foci (1) Főváros (1) főváros (1) Fradi (1) fürdő (1) fürdőruha (1) gellért hegy (1) Gödör (1) graffiti (1) hajóvonták (1) hangya (1) (1) honvéd (1) hőségriadó (1) icomos (1) idegenvezetés (1) idegenvezetők világnapja (1) Ikarus (1) IKEA (1) Ingvar Kamprad (1) Iskola (1) iskola (1) javító (1) jogosítvány (1) józsefváros (3) katona (1) katonai (1) kávé (1) kenyér (1) Képviselőház (1) kiállító (1) kifli (1) korona (1) körtér (1) Közvilágítás (1) kút (1) Lelátó (1) Libegő (1) ludovika akadémia (1) május (1) május 1 (1) Március (1) mátyás templom (1) Mayer Ferenc (1) meleg (1) mester utca (1) METRO (1) minaret (1) Móricz Zsigmond (1) móricz zsigmond (1) MTK (1) műemlék (1) Műemlék (1) műemlékvédelem (1) műtárgy (1) Nemzeti Múzeum (1) nyár (1) őr (1) ördögárok (1) Örs Vezér tér (1) pékség (1) Petőfi (1) piros (1) purizmus (1) rádió (1) rezeda (4) Rezeda kázmér (1) rezeda kázmér (4) ruhagyár (1) schulek frigyes (1) Sport (1) strand (1) szállópor (1) széchenyi fürdő (1) szent (1) szerb (1) szmog (1) szőlőskert (1) tabán (1) tavasz (1) tégla (1) templom (1) tér (1) tisztviselőtelep (1) töltőtoll (1) tranzit (1) Tréfa (1) Városliget (1) Városmajor (1) várostörténet (1) vásár (1) Védett (1) védettség (2) Védettség (1) vésés (1) villamos (1) vízállás (1) vízállásjelentés (1) Zugliget (1) Címkefelhő

A Dunánál

2012.06.10. 18:49 Elvi szél

Rezeda szerette a vizet, a Dunát Budapesten, Pesten, Budán, Óbudán, a Margitszigeten, ahogy hömpölyög, rohan, ahogy elfogy, kitikkad, és ahogy nyáron száraz lábbal oda lehet sétálni a Margit-híd pilléréhez, ahol a világháborúban felrobbant oromzati díszek maradványait benőtte az alga. Ahogy a hatos (vagy a négyes) villamos ugyanakkor szinte felborul odafenn a hídon, mert a férfi utasok látni akarják a sziget kiépített részén napozó nőket, ám pókhasú férfiakkal kell beérjék. De azt a kifolyást is szerette elnézni a Szabadság-híd után, amelyben hajléktalanok mosakodtak. A horgászokat a Rudas Fürdőnél. A sirályokat kicsit följebb a szennyvízbeömlő nyílásnál. Akik ahogy este ráülnek a vízre, az áramlással pár másodpercet utaznak, majd, amikor beérnek a híd árnyékába, idegesen rebbenve visszaszállnak, és kezdik az egészet elölről. A pókok tucatjait a Lánchídon. Azt a pontot a Petőfi-hídon, ahol egy vonalban látszódik a Bazilika, az Egyetem téri templom, és a Ferenciek templomának tornya. A Lágymányosi híd alatti járdaszigetet, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a vonatokra, a pedig híd pillérénél egy kempingszék áll. Szerette a homokot a Szabadság-híd pesti lábánál, és azt a pillanatot, amikor a nap már lebukott a budai hegyek mögött, de fénye még lilás rózsaszínnel önti le az egész Gellért-hegyet, a Vár-hegyet, a hidakat. 

De Rezeda azt szerette, ha meglepi a Duna. Ha ott találkozik a vízzel, ahol nem folyik. Ha ott locsog a fülébe, ahol csak beton és aszfalt van Rezeda lába alatt. A Múzeumkert falán látható jelzésnél, ahol a nagy 1838-as árvíz magasságát mutató márvány tábla áll (15 martius 1838). A Blaha Lujza téren, ahol egykor olykor megfordult a Duna, ma viszont a Közép-Duna-Völgyi Vízügyi Igazgatóság irodája áll, kirakatában pedig a Duna és egyéb folyók vízállásáról tájékoztatnak grafikonok. Melyeket Rezeda elnézeget üres óráiban, a legnagyobb csúcsforgalom pöfékelte szmogban is.

Ezért szerette a Dunát Rezeda a rádióban is. A vízállásjelentést elhallgatván ott volt a Dunán, lélekvesztőben ülve nézte a Szabadság-híd öngyilkosságra kész, komor alakjait. Hajóvonták találkozása tilos, hallgatta, és egy margitszigeti stég jutott az eszébe vagy a Római-part fűzfái. Aztán 2007-től Rezeda hiába várta a Duna suttogását, a rádió régi színházi darabokat, tánczenét és pulóveres férfiak unalmas beszélgetéseit adta le – a Duna átköltözött a világhálóra. De Rezeda most már hiába is klikkelne (bár az emberi hangot nem pótolja semmi, s Rezeda amúgy sem szeret egeret fogdosni) immáron végképp vége a dunai vízállás bejelentésének.

Bizony, a Blahára kell ahhoz menni. 

(fotók forrása: fortepan.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://parpercbudapest.blog.hu/api/trackback/id/tr364577225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása